Камал Булата

/Камал Булата
Камал Булата 2018-08-21T17:18:21+00:00

Project Description

Камал Булата е палестински уметник и историчар на уметноста. Роден е во Ерусалим во 1942 година. Булата студирал на Академијата за ликовни уметности во Рим и на Галериската школа за уметност Коркоран во Вашингтон. Неговите дела главно се фокусираат на аспекти на палестинскиот идентитет, а пред сè на нивното одвојување од татковината. Овие идеи се изразени во неговите дела, кои најчесто имаат апстрактен стил, преку претставување на геометриски форми, како и преку интегрирање на арапски зборови во нив. Неговите дела се изложени ширум Европа, САД и Блискиот Исток. Булата живее и работи во Јужна Франција.

Related Articles