Иштван Вереш

/Иштван Вереш
Иштван Вереш 2018-08-21T17:18:05+00:00

Project Description

роден во Будимпешта, Унгарија, во 1964 година, поет и преведувач. Дипломирал на универзитетот во Будимпешта и се стекнал со диплома по унгарски и чешки. Сега работи како асистент по чешка филологија на Католичкиот универзитет во Будимпешта. Од 1994 до 1997 година е уредник за превод во издавачката куќа ЈАК. Пишува поезија, куси проза и есеи. Поважни збирки: Сол, леб 1988, Што не гледа заспаниот 1994, Чудо од стар човек, една збирка раскази и една збирка есеи заедно со Иштван Кемени. Преведува од чешки. Добитник на наградата Кристал на Виленица 2000.

Related Articles