Искра Димитрова

//Искра Димитрова
Искра Димитрова 2019-08-05T08:30:56+00:00

Project Description

Искра Димитрова (Скопје, 1965). Дипломирала на ФФ “Кирил и Методиј”, Скопје 1988 (философија) и на ФЛУ, Скопје 1990 (скулптура). Студиско усовршување во САД (1993) и во Центарот за современа уметност,  Аомори, Јапонија (2003). Работи мултимедијални проекти, перформанси и инсталации. Авторка на урбаната инсталација Вера Надеж Љубов, Скопје 2012.

Селекција на самостојни проекти:

Скопје (1991-1994, 1997 во МСУ, Скопје, 1998, 2000, 2006, 2016, 2019); Медисон, САД, 1993; Вршац 1996; Рочдејл галерија, Манчестер 1996; Загреб 1996; Венеција (Биенале, неофицијално учество), 1999; Универзитет, Хамбург 2000; Токио  2003; Јокохама Музеј, 2004, Штип 2008.

Селекција на настапи на групни изложби:

Меѓународен фестивал, Софија, 1994; Петто меѓународно биенале, Марибор, 1996; Плодова вода – македонски и американски жени – уметници, Провиденс, САД, 1997; Биенале на современа уметност, Селеста, Франција, 1997; Жени уметници меѓу двете мориња, Солун, 1997; Зрачења Нова македонска уметност, Скопје 1998 и Токио 2000; По ѕидот, Модерна Музеет, Стокхолм,1999; Кафеав шеќер, Нирнберг, 1999; Нарцизми, Музеј на современета уметност, Скопје, 1999; Онуфри, Тирана, Албанија, 1999; Urban Gene, Меѓународен уметнички фестивал, Тачикава, Јапонија, 2002; Глобален феминизам, Бруклински музеј, Њујорк, 2007; super(h)EROS, Национална галерија на Македонија, Скопје, 2007; Venezia via MKC, Скопје и Виена, 2009; Синестезија, Австриски парламент, Виена, 2009; Gender Check, МУМОК – Музеј на модерна уметност Лудвиг Музеј, Виена, 2009; Солидарност, Музеј на современата уметност, Скопје,2014; Трансфигурирање Imago mundi, Современа македонска уметност, Прага 2014 и Тревизо 2016.

Работилници и предавања: Бруклински музеј, Њујорк, 2007; Тачикава 2002, 2004/2005; Музеј на убавите уметности Јокохама, 2004; Артистс ин резиденс, Центар на современа уметност, Аомори, Јапонија, 2003; Факултет за ликовни уметности, Скопје,1995; Бостон 1997; Медисон 1993

Related Articles