Илија Кочовски

/Илија Кочовски
Илија Кочовски 2018-08-21T17:18:17+00:00

Project Description

ИЛИЈА КОЧОВСКИ

Роден во Битола 1945 год. Завршил Училиште за применета уметност во Скопје и Академија за ликовна уметност во Белград. Во ликовното творештво и на јавни ликовни манифестации перманентно е присутен од 1967 год. Приредил триесет самостојни изложби, седумнаесет со Ликовната група 77, учествувал на голем број групни национални и меѓународни изложби од кои позначајни се оние во Париз, Лондон, Глазгов, Стокхолм, Буенос Ариес, Белград, Љубљана, Софија, Варна, Канагава, Мелбурн, Харков, Рациборш, Вироинвал, Прахова, Анкара, Истанбул.
Учествувал на повеќе ликовни колонии, симпозиуми и др. Добитник е на повеќе награди. Член е на Ликовната група 77 / Кочовски, Кочевски, Манев / ДЛУМ и ДЛУБ.

Адреса „Владимир Бакариќ“ 50, Битола
тел: 075 554 834

Related Articles