Игор Братож

/Игор Братож
Игор Братож 2018-08-21T17:17:54+00:00

Project Description

Игор Братож е роден 1960 год. во Љубљана. Студирал компаративна книжевност и социологија на културата на Љубљанскиот универзитет. Сега работи како новинар и редовен книжевен критичар во Книжевен додаток на најголемиот словенечки дневник Дело. Ја објавил збирката куси раскази Позлата на заборавот (1988, награда Златна птица) и е ко-автор на збирката раскази Рошлин и Верјанко (1987). Расказите му се објавени во Австрија, Обединетото Кралство, Унгарија, САД, Германија, Хрватска и Чешка. Најчесто преведува американска литература (Рејмонд Карвер, Ричард Бротиген, Рејмонд Чендлер, Доналд Бартелме, Вуди Ален, Салман Ружди, Мирчеа Елијаде, Харолд Блум, Марк Стренд, Џон Ролс, Франсис Фукујама, итн.). Бил член на уредувачкиот одбор (и, неколку години, главен уредник) на книжевното списание Литература, член на уредувачкиот одбор на списанието Ментор. Од 1999 е член на уредувачкиот одбор на Содобност, едно од трите водечки книжевни списанија во Словенија. Член е на Словенечкото друштво на писателите, на Здружението на словенечки книжевни преведувачи и на Замп, Здружение на словенечките автори (специјализирано за книжевни права). Од март 2000 е претседател на Замп.

Related Articles