Зоран Пилиќ

/Зоран Пилиќ
Зоран Пилиќ 2018-08-21T17:18:25+00:00

Project Description

Роден е во Загреб. На порталот booksa.hr пишува за книги и паракнижевни појави. По расказите од збирката Догистајл на Академијата за драмски уметности во Загреб е изведена претставата Секс, лаги и еден ангел. Со романот Ѓаволи од хартија влегол во финалето за наградата на Јутарњи лист, а и во избор за наградата Меша Селимовиќ.
Негови раскази и извадоци од романи се преведувани на англиски, германски, македонски и шпански. Расказите му се објавувани во Антологија на европскиот разказ (2011), панорамата на хрватските раскази на шпански јазик Lengua de ruiseñor (2013), Everything You Wanted, But Had No Chance to Read (2014) i Zagreb Noir (2015) на англиски јазик.
Расказот „Кога џиновите одеа по земјата“ е победник на натпреварот на Фестивалот на европскиот расказ.
Ги објавил следните дела:
Doggiestyle
– збирка раскази (Konzor, 2007)
Krimskrams
– роман (Profil, 2009)
Đavli od papira / Ѓаволи од хартија
– роман (Profil, 2011)
Dendermonde
– поезија (Sandorf, 2013)
Nema slonova u Meksiku / Нема слонови во Мексико
– збирка раскази (Fraktura, 2014)

Related Articles