Зоран Ковачевски

/Зоран Ковачевски
Зоран Ковачевски 2018-08-21T17:17:45+00:00

Project Description

Зоран Ковачевски, прозаист. Роден е на 15 април 1943 година во Светозарево. Завршил Правен факултет во Белград. Работел во Костозглобната болница во Охрид. Сега работи во Основниот суд во Охрид.
Автор на книгите: Охридски приказни (раскази, 1974), Семејна фреска (роман, 1976). Летачи на метли (роман, 1980), Аристотел од Ресен (раскази, 1984), Добрина (раскази, 1990), Одмазда (роман, 1992), Историја на светото дело (роман, 1993), Пејач (раскази, 2000).
Добитник е на наградата „Мисла“ (за роман).

Related Articles