Звонко Маковиќ

/Звонко Маковиќ
Звонко Маковиќ 2018-08-21T17:17:59+00:00

Project Description

Звонко Маковиќ (1947, Хрватска) дипломирал Историја на уметност и Компаративна книжевност на Филозофскиот факултет во Загреб, каде што е професор на Одделот за историја на уметност и шеф на Катедрата за модерна уметност и визуелни комуникации.
Неговата прва збирка поезија, објавена во 1968 година, му ја донесе наградата на Фондацијата А. Б. Шимиќ.
Меѓу објавените поетски книги се и: Комети, комети (1978), Факти (1983, награда Владимир Назор), Страв (1985), Име (1987), Точка на бегството (1990), Прав (1992), Широки предели, кратки сенки (2000, избор песни), Широки предели, кратки сенки (2003, француско издание), Меѓувреме (2005).
Во 2001 година за својот поетски опус ја доби националната награда Горанов венец. Звонко Маковиќ има објавено и пет книги есеи, неколку книги колумни и фељтони, како и монографии посветени на одделни современи уметници. Тој бил организатор на бројни изложби од современата уметност, како и национален селектор за Венециското биенале. Неговите песни се преведени на англиски, германски, француски, холандски, италијански, полски, словенечки и македонски. Живее во Загреб.

Related Articles