Жарко Милениќ

/Жарко Милениќ
Жарко Милениќ 2018-08-21T17:17:52+00:00

Project Description

Жарко Милениќ е роден 1961 година во Брчко, Босна и Херцеговина. Живее во Риека и работи како професионален книжевник.
Книги:

Време на големиот пост
, поезија, Брчко, 1987.
Незавршени приказни
, проза, Сараево, 1988.
Исчезнати со дождот
, роман, Загреб, 1995.
Прелудиум
, роман, Загреб, 1997.
Заборавена планета
, роман, Риека, 1999.
Големата мечка/Big Dipper
, хаику, Риека, 2000.
Од училиштето до дома
, раскази, Риека, 2001.
Адела
, роман, Загреб, 2001.
Убиство врз масата за пишување
, Загреб, 2002.
Драми:

Аут Цезар
, “Plima” број 2, Загреб, 1993.
Падобранци
, “Plima” број 5, 1994.
Тоа е твојата пропаст
, “Književna Rijeka” број 4, 1996 (награда на Драмското студио на слепите „Нов живот“ во Загреб), Босански народен театар, (Зеница, 2000)
На врвот на иглата
(со Здравко Одорчиќ), Театар Маска, Осиек, 1998.
Има и полоши нешта
, “Plima” број 19, 2000
Златниот шут
, Театар Кабаре, Тузла, 2001.
Ред мора да има
, “Književna Rijeka”, број 2 и 3-4, 2001.
Никогаш не си знаела да лажеш
, “Usponi” број 17, Сењ, 2002.
Незавршена приказна
, Театар Талија, Брчко, 2002.
Меден месец
, “Svjetlo” број 3-4, Карловац, 2002.
Радио драми:

Меден месец
, Радио Словенија, Љубљана, 2000.
Гостин
, “Osvit” број 1-2, Мостар, 2001.
Аут Цезар
, Радио Словенија, Љубљана, 2001.
Незавршена приказна
, Хрватско радио, Загреб, 2002.
Преведуван на словенечки, англиски, француски, македонски и грчки јазик.

Related Articles