Ефтим Клетников

/Ефтим Клетников
Ефтим Клетников 2018-08-21T17:17:48+00:00

Project Description

роден во с. Негрево, во 1946.
Дипломира на Филозофскиот факултет во Скопје, Историја на книжевностите на Југославија со славистика, 1969. Студиски престој имал во Париз (1979/80) како стипендист на француската влада.

Поезија:
Модер вир, Зраци и самраци, Окото на Темниот, Песни за Огнен, Икра и крило, Гласови, Триок,
Магновенија, Маж и жена со лице спроти ѕвездите, Прасјај, Троја.

Поезија за деца:
Кула со златно ѕвоно,Златна рипка, Море во сонот, 88 песни за месечината, Сончеви песни.

Есеи и критика:
Орион, Јатка, Во потрага по целината.

Има изготвено неколку антологии на македонската поезија.
Препејува од руски, француски, словенечки, српски, хрватски, словачки јазик.

Уредник на весникот на Независни Писатели на Македонија, Наше писмо.

Related Articles