Едмунд Вилсон

/Едмунд Вилсон
Едмунд Вилсон 2018-08-21T17:18:25+00:00

Project Description

Едмунд Вилсон (1895-1972) е американски писател и критичар, најпознат по своите критички дела, кои главно се занимаваат со фројдовски и марксистички теми. Вилсон бил уредник и рецензент на неколку влијателни списанија, меѓу кои Њу Репаблик, Њујоркер и други, а неговите рецензии влијаеле врз повеќе романсиери, вклучувајќи ги Аптон Синклер, Џон Дос Пасос, Синклер Луис и Теодор Драјзер. Вилсон се залагал за создавање на серија класични американски дела, а десет години по неговата смрт, во 1982 година, започна остварувањето на оваа иницијатива наречена Библиотеката на Америка.

Related Articles