Дритреро Аголи

//Дритреро Аголи
Дритреро Аголи 2019-06-15T09:59:05+00:00

Project Description

Дритреро Аголи (13 октомври 1931 – 3 февруари 2017) бил албански поет, писател и поранешен претседател на Албанската лига на писатели и уметници. Студирал во Ленинград во Советскиот Сојуз, пишувал првенствено поезија, но и раскази, есеи, драми и романи. Тој бил претседател на албанската Лига на писатели и уметници од 1973 до 1992 година.

Аголи е роден во семејството Бекташи во Менкулас во округот Девол, средното училиште го завршил во Ѓирокастер во 1952 година. Подоцна продолжил со студии на Факултетот за уметности на Универзитетот во Ленинград и се вратил на новинарството по неговото враќање во Албанија, работел за дневниот весник Зири и Популит

Неговите рани стиховни колекции излегоа на улиците и тоа: “Моите чекори на асфалт” и “Планински патишта”, со кои читателската публика го запозна како искрен и надарен лирски поет. Како писател прозаист, Аголи прво го создаде името со романот: “Комесар Мемо” (албански: Komisari Memo, Тирана 1970), преведен на англиски во Тирана во 1975 година, првично замислен како расказ. Вториот роман на Аголи, “Човекот со топка” (албански: Njeriu me top, Тирана 1975), преведен на англиски јазик во 1983 година.

По овие два романа, Аголи го напиша и сатиричниот роман “Блесокот и падот на пријателот Зило”. Пријателот Зило е олицетворение на добронамерниот, но некомпетентен, раководител на одделот за културни прашања. Неговата патетична суета, неговото чудно јавно однесување, на кратко неговиот раскош и пад, сите се снимени во иронични детали од неговиот трудољубив пријател Демка кој служи како неутрален набљудувач. Другарот Зило е универзална фигура, лик што може да се најде во секое општество или возраст.

Related Articles