Дарко Цвијетиќ

//Дарко Цвијетиќ
Дарко Цвијетиќ 2021-08-16T20:19:42+00:00

Project Description

Дарко Цвијетиќ 1968, роден е Љубија Рудник, Босна и Херцеговина. Режисер и драмски писател во Театарот во Приједор. Беше уредник на литературниот блог “Hypomnemata”. Има напишано десет книги поезија, две кратки раскази и романот „Шиндлеров лифт“ (награден со “Kočić Pen” и ”Fric”, 2019) и „Зошто спиеш на подот“(“Što na podu spavaš”), што исто беше во последниот круг за наградата ”Fric” за 2020 и наградата “Janko Polić Kamov”во 2020. на Здружението на писателите на Хрватска..

Член е на ПЕН Здружението на Босна и Херцеговина, Здружението на писателите на Босна и Херцеговина и Здружението на писателите на Хрватска.

Related Articles