Дарија Жилиќ

/Дарија Жилиќ
Дарија Жилиќ 2018-08-21T17:18:15+00:00

Project Description

Дарија Жилиќ, родена во 1972 г. во Загреб, е книжевна критичарка, есеистка и поетеса. Членка на Хрватското друштво на писатели.
Објавени книги:
„Гради и јагоди“ (поезија, 2005)
„Танцувај, Модести, танцувај“(поезија, 2010), награда Киклоп за најдобра книга поезија во 2010 година.
„Да се пишува со млеко“ (книги критики за женска поезија, 2010)
„Муза вон гетото“ (есеи и критики, 2010), награда Јулиј Бенешиќ за најдобра книга критики во 2010 година во Хрватска
„Номади и хибриди“ (есеи за филмот и книжевноста, 2010)
„Тропизми“ (книжевни критики, 2011)
„Паралелни градини“ (книга интервјуа со писатели и активисти од Хрватска и од регионот, 2010)

Related Articles