Даниел Банулеску

/Даниел Банулеску
Даниел Банулеску 2018-08-21T17:18:08+00:00

Project Description

Даниел Банулеску е роден на 31 август 1960 год. во Букурешт.
Пишува поезија и проза.
Книги: Ќе те љубам до крајот на креветот (поезија, 1993); Те бакнувам в газ, сакан водачу наш! (роман, 1994); Баладата на Даниел Банулеску (поезија, 1997); Седумтемина букурешки кралеви (роман, 1998); Федерална република Даниел Банулеску (поетски антологиски избор, 2000).
Преведен е на англиски, германски, француски, словенечки и српски.
Член е на Сојузот на писателите на Романија и на романскиот ПЕН.

Related Articles