Густав Климт

/Густав Климт
Густав Климт 2018-08-21T17:18:07+00:00

Project Description

Густав Климт (1862-1918), виенски сликар, основач на австриското art nouveau. Неговите први дела минуваат незабележано, но по 1898 неговото сликарство добива многу подекоративен, симболички аспект. Најпознати негови дела се портретите од подоцнежниот период, како оној на г-ѓа Фрица Ридлер (1906, Австриска галерија, Виена), со нивните рамни, неосенчени површини, провидни, мозаични бои и форми, и закривени подлошки и линии во позадината. Познати се и неговите мурални мозаици.

Related Articles