Георги Рупчев

/Георги Рупчев
Георги Рупчев 2018-08-21T17:18:08+00:00

Project Description

Георги Рупчев (1957-2001) се школувал, живеел и творел во Софија. Завршил Бугарска филологија на софискиот универзитет. Ги објавил поетските книги: Заморени од чудото, Смена на ноќната стража, Смртта на Тибалт, Моќниците на ноќта, Зона, Оковување на ангелот.
Од англиски превел дела од Роберт пен Ворен, Агата Кристи, Вилијам Текери, Артур Дојл и други. Од руски – Ахматова, Окуџава, Гумиљов, Бродски и други, и од староеврејски – Песната над песните.
Бил носител на угледни награди и признанија. Негови стихови се преведени на англиски, француски, шпански, унгарски и на грчки јазик.

Related Articles