Георги Господинов

/Георги Господинов
Георги Господинов 2018-08-21T17:17:51+00:00

Project Description

Георги Господинов е роден 1968 година во Јамбол, Р. Бугарија.
Автор е на: Лапидариум (збирка песни, 1992) – Национална книжевна награда за дебитантска книга; Црешата на еден народ (збирка песни, 1996) – Годишна награда на Здружението на бугарските писатели за најдобра книга на годината; Природен роман (роман, 1999) – Специјална награда на националниот конкурс „Развитие“ за современ бугарски роман; И други приказни (збирка раскази, 2001).
Коавтор е на: Бугарска хрестоматија (1995); Бугарска антологија (1998)
Главен уредник е на „Литературен весник“. Преведуван е во САД, Унгарија, Германија, Франција, Финска, Југославија, Грција, Австрија… Живее и работи во Софија.

Related Articles