Владо Малески

/Владо Малески
Владо Малески 2018-08-21T17:18:24+00:00

Project Description

Владо Малески (1919-1984) е македонски писател и револуционер. Има објавено неколку романи и раскази, меѓу кои Разбој; Она што беше небо; Записи на Езерко Дримски; Војната, луѓе, војната, и др. Тој е автор на текстот на македонската национална химна „Денес над Македонија“, како и на сценариото за првиот македонски игран филм, „Фросина“. За време на Втората светска војна, активно учествувал во Нородноослободителното движење на Македонија. По војната, стана еден од најеминентните писатели на современ македонски јазик, како и директор на Радио Скопје.

Related Articles