Владислав Бајац

//Владислав Бајац
Владислав Бајац 2021-11-15T19:39:01+00:00

Project Description

Владислав Бајац (1954) е српски писател, преведувач и издавач. За романот „Амамот Балканија“ ја добива меѓународната награда „Балканика“ во 2008. Повеќе негови книги се преведени и на македонски јазик, како „Книга за бамбусот“, „Друидот од Сингидун“,  „Црна кутија“„ Бегство од биографија“, „Европо експрес“. Неговите книги се преведени на дваесетина јазици, а многу негови дела се адаптирани за театарски претстави. За книгата „Хроника на сомневањето“ ја добива наградата „Меша Селимовиќ“ за најдобра книга во 2017 година. Сопственик е на познатата издавачка куќа „Геопоетика“ од Белград.

Related Articles