Весна Ацевска

/Весна Ацевска
Весна Ацевска 2018-08-21T17:17:45+00:00

Project Description

Весна Ацевска, поет, раскажувач, преведувач. Родена е на 10 ноември 1952 година во Скопје. Завршила Филолошки факултет во Скопје. Работела во весникот „Република“. Од 1992 година работи во Институтот за национална историја во Скопје. Член на ДПМ од 1991 година.

Автор е на книгите: Подготовки за претстава (поезија, 1985), Карпа за скок (поезија, 1991), Лавиринт (роман, 1992), Рок видри (роман, 1993), Скалила во зеленото (роман, 1994), Котва за Ное (поезија, 1994), Неред во огледалото (поезија, 1996). Го препеала финскиот спев Калевала и за него ја добила наградата за препев Григор Прличев за 2000 година.

Related Articles