Венита Мокил

//Венита Мокил
Венита Мокил 2020-12-18T08:04:49+00:00

Project Description

Венита Мокил е млада и многу талентирана писателка на куси раскази. Авторка е на збирката Среќно место и други раскази (изд. Харпер Колинс) A Happy Place and Other Stories (HarperCollins), која од весникот Телеграф е во изборот од десет најдобри збирки раскази за 2014 год. Има добиено особени пофалби при номинацијата за наградата Антон Чехов за кус расказ 2020 и била во најтесен избор за наградата Бат Флеш во 2018 год. Победник е на конкурсот за Нов расказ во Азија во 2018 год. и номинирана за Најдобар кус расказ во 2019. год.

Нејзини раскази се преведени на многу светски јазици и публикувани во повеќе списанија и антологии. Пишува месечна колумна за списанието Литро, Лондон, за рубриката „Пишување во време на пандемија“.

Живее во Њу Делхи, Индија.

Related Articles