Василиј Кандински

/Василиј Кандински
Василиј Кандински 2018-08-21T17:17:50+00:00

Project Description

Василиј Кандински, 1866-1944
Руски апстрактен сликар којшто сметал дека формата и бојата се способи да се изразат. Основач на Синиот Јавач, германска група на апстрактни експресионисти. Предавал и на Баухаус школата (1922-1933).

Related Articles