Бранко Пендовски

/Бранко Пендовски
Бранко Пендовски 2018-08-21T17:17:46+00:00

Project Description

раскажувач, романсиер и драмски писател. Роден е на 27 мај 1927 година во Кочани. Завршил Филозофски факултет во Скопје. Работел како наставник во Кочани, како новинар во „Млад борец“ и „Нова Македонија“, како уредник во литературниот весник „Разгледи“, како главен уредник и директор во издавачката организација „Култура“ и како уредник во книгоиздателството Кочо Рацин во Скопје. Член на Македонскиот ПЕН центар. Член на ДПМ од 1953 година. Бил претседател на Друштвото на писателите на Македонија.

Related Articles