Ангел Миов

/Ангел Миов
Ангел Миов 2018-08-21T17:18:23+00:00

Project Description

Ангел Миов е ликовен уметник кој се изразува во повеќе медиуми: инсталација, видеоарт, перформанс, сликарство и фотографија. Во своите дела ги истражува темите за идентитетот на уметникот наспроти идентитет на уметничкото дело. Роден е во Гевгелија во 1982 година, дипломирал во 2006 година на Факултетот за ликовни уметности во Скопје каде што магистрира во 2011 година. Од 2007 година е член на Друштвото на ликовни уметници на Македонија. Во 2009 година е еден од основачите на уметничката група и простор Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т во Скопје. Има учествувано во многу ликовни проекти во земјава и странство. Од 2012 година предава Акт и цртање на Факултетот за ликовни уметности во Скопје при универзитетот „Св.Кирил и Методиј“.
www.angelmiov.com

Самостојни изложби:
2014 “Cut the strings…”
Организатор: Gallery MC, Њујорк, САД
Координатор: Горазд Попоски
2013 “Pull the strings…”
Организатор: Национална галерија на Македонија, Скопје, Македонија
Куратор: Маја Чанкуловака
2012 “Temporary art for con-temporary time” (инсталација градски Пазар Гевгелија),
Организатор: Арт Еквилибриум, БОШ- Мултимедијан арт фестивал, Гевгелија, Македонија
2012 “PRČ” (priroda radi čuda),
Организатор: CeKA Charlama, Сараево, Босна и Херцеговина
Куратор: Jусуф Хаџифејзовиќ
2011 „Личнос(ТИ), уметност, огледало, столчe, кандидат, свет, лична личност…“
Отворено графичко студио, Музеј на град Скопје, Скопје, Македонија
Координатор: Атанас Ботев
2009 „Идентитет на делото-Автор“
Организатор: Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т-Скопје, Македонија

Групни изложби:
2014 – “Muse Mast Dance”, Global Village 2014, Амстердам-Холпандија, Минхен – Германија, Копенхаген – Данска
2014 – “POPcorns is like LIKE”, (Акциденција, комуникација, грешка) АКСЦ Скопје, Младински Културен Центар, Скопје, Македонија
2014 – “A PARALLEL UNIVERSE”, 5 Современи автори од Македонија, DUPLEX100m2, Сараево, Босна и Херцеговина
2013 – “Artist sugestions”, ММЦГ, Бош 5, Гевгелија, Македонија
2013 – “Wake up solidarity” (Скопски урбани приказни), ДЛУМ, Скопје
2013 – “Into the frame”, ММЦГ, Скопско лето, Галерија НЛБ Тутунска банка, Скопје, Македонија
2013 – “International Exhibition of Small Format”, Универзитетска галерија, Нови Пазар, Србија
2012 – “Talk art”, Galerie E.G.P – 20, rue Germain Pilon, Париз, Франција
2011 – “Deadpan Excange VI”, Vilnius Graphic Art Centre, Вилниус, Литванија
2011 – “Young Artists from Macedonia in Israel, Collective Art I.N.S.T.I.T.U.T”, curated by Shrley Meshulam, “Tveria 15” Hadar Community Centars, Haifa, Израел
2011 – “Trans-Siberian Arts Centre”, Патувачка интернационална изложба по траекторија на транс-сибирскиот воз од Москва до Пекинг
2010 – „БОШ“, мултимедијален арт фестивал, Гевгелија, Македонија
2009 – „Обид 0“, Арт-И.Н.С.Т.И.Т.У.Т., Скопје, Македонија
2009 – “7 Gates Skopje Biennial”, (BJCEM), XIV биенале на млади уметници од Европа и Медитеранот, Мала Станица, Скопје, Македонија
2006 – „Армитаж“, културен центар Toчка, Скопје, Македонија
2005 – „Седмо биенале на млади уметници“, „Преку границите“, Музеј на современата уметност, Скопје, Македонија
2005 – СИАБ (6. студентско арт биенале), Музеј на град Скопје, Скопје, Македонија
2005 – Културен центар „Тошо Арсов“, Виница, Македонија
2005 – Културен центар „Димитар Беровски“, Берово, Македонија
2005 – „Штипско лето“, галерија Безистен, Штип, Македонија
2005 – „Национална галерија“ – Куманово, Куманово, Македонија

Related Articles