Амброуз Бирс

/Амброуз Бирс
Амброуз Бирс 2018-08-21T17:18:23+00:00

Project Description

Амброуз Бирс (1842-околу 1914) е американски писател и раскажувач, сатиричар и новинар. Неговите современици го сметале за мајстор на чистиот англиски јазик, и, навистина, тој е виртуоз со јазикот – неговиот стил е секогаш економичен, но и поетски, сите описи му се детални до оној степен што е потребен за приказната и нема непотребни елементи надвор од неопходното. Најмногу е познат по својата збирка раскази Приказни за војници и цивили (приказните за војници се занимаваат со епизоди од Американската граѓанска војна во која и самиот учествувал), како и Ѓаволскиот речник, книга што се состои од сатирични дефиниции на избрани англиски зборови. Бирс е препознатлив по фантастичните и страшните елементи во своите раскази, така што често се поврзува со традицијата на хорор-литературата, иако ова не е сосема издржано: тој ги опишува, не толку со фантастични елементи, туку реалистично страшните настани на кои бил сведок. Неговиот песимизам, цинизам и нихилизам се најзабележителните карактеристики во неговите дела. Во 1913 година, Бирс отпатувал во Мексико за да се запознае одблизу со Мексиканската револуција. Додека патувал со бунтовничките трупи, исчезнал без трага.

Related Articles