Аленка Зорман

/Аленка Зорман
Аленка Зорман 2018-08-21T17:17:52+00:00

Project Description

Аленка Зорман (1947) е родена во Љубљана, Словенија. Член е на Словенечкото хаику друштво, еден од уредниците на нивното списание “Letni Časi”, член на Светскиот хаику клуб, член и уредник во Светската хаику асоцијација и уредник во електронскиот магазин за хаику од југоисточна Европа “Aozora” и на “Anti-War-Haiku-Wall”. Нејзина поезија е објавувана во американскиот магазин “Frogpond”, во “Red Moon Anthology”, во јапонското списание “Ginyu”, во Србија, Хрватска, Македонија… За својата хаику поезија, Аленка Зорман ја има добиено третата награда на интернационалниот конкурс на „Апокалипса“ (2000) и наградата за најдобар циклус хаику на истиот конкурс во 2001 година.

Related Articles