Александар Прокопиев

/Александар Прокопиев
Александар Прокопиев 2018-08-21T17:17:49+00:00

Project Description

роден 1953, Скопје. Прозаист и есеист.
Дипломирал и магистрирал на Филолошкиот Факултет во Белград, на групата за компаративна книжевност и теорија на литературата. Вработен е во институтот за македонска литература при Филолошкиот факултет во Скопје.
Проза: Младиот мајстор на Играта, 1983; …или…, 1987; Пловидба кон Југ, 1988; Слово за змијата, 1992; Арс аматориа, 1997 (избор раскази на српски); Арс аматориа, 1998; Човекот со четири часовници, 2003.
Есеи: Дали Калимах беше постмодернист?, 1994.
Член на Независни писатели на Македонија.
Учествувал во создавањето на некои интересни но кусовечни списанија (ММ, Еднорог, Тренд, Универзум, Знак). Бил член на редакцијата на Спектар, сега е еден од уредниците на СУМ.
Уредник на Наше писмо, списание на Независни писатели на Македонија.
Го живеел рокенролот во групите Идоли, Уста на уста, и уште неколку понепознати.
Сè уште со алтернативната дружина Ситуакција се разоткрива преку низа сценски проекти.
Александар Прокопиев бил уредник на Блесок Проза

Related Articles