Агрон Туфа

//Агрон Туфа
Агрон Туфа 2020-08-14T08:44:50+00:00

Project Description

Роден во Дeбaр, 1967. Поет, писател, есеист, преведувач и учител. Студирал на Универзитетот во Тирана – Албански јазик и литература и продолжил со студии на Литературниот институт „Максим Горки“ во Москва. Магистрирал на Институтот за европски култури (IEK) во Москва. Докторските студии ги има одбрането на тема „Превод на филозофијата и теоријата“ во Албанија. Моментално е извршен директор на Институтот за студии за комунистичкиот криминал и последиците во Тирана, понекогаш предава Светска литература во ХХ век на Факултетот за историја и Филологија (Универзитет на Тирана). Има објавено бројни збирки поезија, новели, есеи, преводи и трудови и добитник на национални и меѓународни награди. Во 2004. ја има добиено “Penda e Argjendtë“, Награда за најдобра новела (“Fabula rasa“), а во 2009 Националната литературна награда. Во 2010. ја добива наградата “Rexhai Surroi”, наградата за новела на годината во Косово со романот „ Tenxherja“. Наградата за автор на годината за избрана поезија (“Kafsha apo Fantazma”) ја добива како автор на годината во 2016.

Неговите книги избори на поезија и новели се издаваат уште од 1996 “Aty tek portat Skee” (1996), “Rrethinat e Atlantidës” (2002), “Avangardë engjëjsh” (2005), “Fryma mbi ujëra” (2007), “Gjurma në rrjedhë” (2010), “Fragmentet e Gjësë” (2012), “Kafsha apo Fantazma” (2017); новелите “Dueli” (1998), “Fabula Rasa” (2005), “Mërkuna e Zezë” (2005), “Tenxherja” (2009), “Gurit të varrit ia rrëfej” (2015) and the short prose collections “Thembra e Akcilit” (2009), essays “Janusi qindfytyrësh (2004) and “Kuja e Mnemozinës” (2011), “Nga hiri i të vdekurve” etc. На албански има преведено многу значајни руски автори како Осип Манделстам, Ана Акхматова, Марина Цветаева, Борис Пастернак, Јосип Бродски, Олга седакова и др., и прозни автори како Николај Лесков, Евгениј Замјатин, Андреј Платонов, Владимир Набоков и др.

Живее во Швајцарија.

Related Articles