Ова е таа, твојата

/, Блесок бр. 45/Ова е таа, твојата

Ова е таа, твојата

Ова е таа, твојата
Сфаќаш
Да се родуваш
Страв од шеќер (сестина за Ангела)
Ќе се среќаваме
Булка крај шините

песна што нема намера ни претензии
да ти создава дополнителни тензии—
пост-апокалиптична песна што никој
и онака нема да ја прочита;

ја најдов откако си замина, кај вратата,
во мојата дланка стегната врз кваката.

Се беше скрила, уплашена,
во просторот меѓу прстите:

се намачив дури ја намамив да излезе.

А знам дека е твоја.

Мора да си ја оставил некогаш кај мене,
некогаш кога си ме држел за рака,
па си реков, може ќе сакаш…
да ти ја вратам.

Но, може и си заборавил како изгледа
и ќе мислиш дека е само изговор
писмо да ти пратам—

но не е писмо, гледаш? Ова е твојата
песна:
напуштена, речиси мртва,
нешто како пост-мортем постскриптум,
нешто како залудна, пост фестум жртва.

АвторМагдалена Хорват
2018-08-21T17:21:29+00:00 ноември 1st, 2005|Categories: Поезија, Блесок бр. 45|