Ноќен тренинг

Ноќен тренинг

Роман од Сибила Петлевски (2008)

Превод од хрватски: Игор Исаковски.

Едиција с.р., книга 03

Помалку отколку хрватското книжевно наследство, читањето на „Ноќен тренинг“ повикува некои белосветски имиња. Најпрвин Волтер Бенјамин кој тврдел дека меланхолијата е претпоставка за секое вистинско разбирање на историјата. Тоа тврдење германскиот филозоф го фиксирал во Клеовата слика „Angelus Novus“, во визијата на ангелот кој лицето го завртел кон минатото, додека насекаде пред него расте купот урнатини. Главната јунакиња на романот како да е вакцинирана со Бенјамин или со оној вид интелектуално братство кое историјата ја сфаќа како постојана катастрофа. „Ноќен тренинг“ со многу нешта го открива своето ноќно лице; она кое е истовремено лирско и демонско, подготвено за начудесни и најчудовишни или, со други зборови, највисоки и најприземни потфати. З. Зима (во „Нови лист“, 11.03.07)

Цена: 350 ден.

Купи

ISBN 978-9989-928-77-2, 14х20 см., 184 страници
корица: мат пластифицирана

Дополнителни содржини:

  • Био-библиографска белешка
АвторСибила Петлевски
ПреводИгор Исаковски
2018-12-06T10:57:43+00:00 декември 4th, 2012|Categories: Проза, Современ роман, Книги|