20th Century Fox

20th Century Fox

1. бабушка
2. медитеран
3. знаци крај патот
4. гимнастика, самрак, силиконски прав
5. блискост на истокот
6. целулоидни палјачовци
7. сексуалноста на револуцијата
8. калапи на картографијата
9. хрватска студена лирика

црцореа слики на масата,
лебдеа печурки и професори,
трагачи по секрети и историски сончогледи:
беше занесен ден.
па данте, пекол, ледена еритреја.

бев бесен арканзас,
бледило на северната хемисфера,
славна барака и ајзенштајн.

бев алкохол, тарантула,
црвено рижото со тиквички,
подготвен да го отворам крвотокот, сите четири реки,
целиот угаснат карловац:

АвторБранко Чегец
2018-08-21T17:21:28+00:00 февруари 1st, 2006|Categories: Поезија, Блесок бр. 46|