Уа за возрасните

/, Блесок бр. 82/Уа за возрасните

Уа за возрасните

Уа за возрасните
Требаше да слушаш
Гужва пред голот
Проблемот на зближувањето

Превод од англиски: Елизабета Баковска

Мајка ми беше на забава на Топ-шоп
и се врати со сад со вакуум.

Мене не ме поканија. Мама рече
не е за деца. Можев да се облечам

како голем и да се преправам
дека сум голем со некој бош муабет

кога ќе треба нешто да кажам.
Возрасните беа постари ама не и

поумни. Химна ми беше „Нема да пораснам“
на Петар Пан. Си ја мрморев под мустаќ

кога другите деца ја пееја
химната. Ако најдобрите играчки

за големите се од Топ-шоп,
тогаш барав општество во кое

ги почитуваат и суштинските човекови
права на децата, како во Шведска кај што

е незаконски да плеснеш дете. Ќе морав
да побарам азил, ама тогаш ќе морав

да научам шведски за да живеам таму.
А и англискиов баш не ми оди.

АвторХал Сировиц
2018-08-21T17:20:56+00:00 март 5th, 2012|Categories: Поезија, Блесок бр. 82|