Трамонтана

Трамонтана

Морето е пурпурно кај Пиреа
8 септември 1994
На Ацедија
Лични карти (фрагмент)
Причина
Кога веќе не можам да им избегам на своите зборови
Во паркот, еден човек јаде јаболко
Кога одам кон морето

Не се сомневај во таа причина,
таа причина, таа причина, таа причина.
Една мува оди од работ
до центарот на масата
и пак се враќа, следи неколку сантиметри
од страната, пак влегува во празнината
на избледената белина, пак се обидува
нешто не знам што, а потоа одлетува.

АвторЕрик Линднер
2018-08-21T17:20:50+00:00 февруари 23rd, 2013|Categories: Поезија, Блесок бр. 88|