Спиј

Спиј
Не вели ништо
Благодарам
Од каде доаѓа оваа болка
Еве ме
Чекај

Превод од англиски: Македонка Божиновска

гулабите стивнаа
тигрите прилегнаа
и волот сега ора.
Камилата го исфрли својот јавач
што умира од жед
и продолжи сама.
Спиј
змијата сонува за друг
отров
лошиот дух ги проголта
децата што мечтаат
а баба ми
направи перниче
од сказните што ги љубевме.
Спиј
земјата е твојата палата
а твојата тераса
е седмото небо.

АвторФарај Бу ал-Иша
2018-08-21T17:21:44+00:00 јануари 1st, 2003|Categories: Поезија, Блесок бр. 30|