Снег во чевлите

/, Блесок бр. 41/Снег во чевлите

Снег во чевлите

Снег во чевлите
Љубљанска сиеста
Моливот пишува со срцето

И гледаш: низ нечии зеници
веќе долго
срцата на два моливи се острат
самите од себе.

И воздухот е полн со дрвени струшки
чиниш стружи и делка
цела пилана.

И се надеваш: на портрет, скица,
кроки, или барем овековечување
во квадратот на Малевич:
сè се тоа прекрасни варијации.

А сепак, од целиот тебе –
ниту нацрт ниту црта ниту збор:
само неволен знак за
интерпункција.

И велиш: и тоа е нешто
и веќе градиш
постела за двајца
од чисто срце и струготини.

АвторАна Ристовиќ
2018-08-21T17:21:33+00:00 март 1st, 2005|Categories: Поезија, Блесок бр. 41|