Смртта на воинот

/, Блесок бр. 03/Смртта на воинот

Смртта на воинот

Ковчек
Пенелопа
Кајмакчалан
Смртта на војникот (слика од детство)
Статуа 1
Тавтабити
Реома
Персефона

И еве пак почнува летото
и јас излегувам на Црна
на една плоча од коритото
ја спуштам ногава
и вжештениот камен ја пие
студената ’рѓа на реомата.

Иако нечиста и матна
матицата на реката им годи на очиве,
таа ги одвлекува
едно по едно зелените стакла –
(студените морници)
складирани во мене во скудните зимски ноќи
во робијашница.

АвторЈован Котески
2018-08-21T17:22:15+00:00 јуни 1st, 1998|Categories: Поезија, Блесок бр. 03|