Смена на ноќната стража

/, Блесок бр. 32/Смена на ноќната стража

Смена на ноќната стража

Охрид
Мртва природа
Привлекување
Смена на ноќната стража

Портрет на маж во запуштена ниша:
единствен, непознат, речиси не дише.
Кама во ременот и рака полусвиткана…
Наоколу се шлаат посетители.

Од сала во сала бавно се смрачува,
почистено е, се затвора.

И тогаш

брзо излегува од портретот
мажот – на дваесет и седум, со темна облека,
на извиениот врат блеска златната верига,
тој се приближува до прозорецот, ја крева
завесата и цела ноќ, без да мигне, чека,
забележан единствено од мракот.

од книгата 13 бугарски поети, Блесок 2003.

АвторГеорги Рупчев
2018-08-21T17:21:41+00:00 јуни 1st, 2003|Categories: Поезија, Блесок бр. 32|