Револуцијата нема да биде на телевизија

/, Блесок бр. 36/Револуцијата нема да биде на телевизија

Револуцијата нема да биде на телевизија

Револуцијата нема да биде на телевизија
Белецот на Месечината

Превод од англиски: Елизабета Баковска

Нема да можеш да останеш дома, брате.
Нема да можеш да вклучиш, да пуштиш и да се повлечеш.
Нема да можеш да се изгубиш во хероинот и да скокнеш,
да скокнеш по пиво дури одат рекламите.
Бидејќи револуцијата нема да биде на телевизија..

Револуцијата нема да биде на телевизија.
Револуцијата нема да ти ја донесе Ксерокс
во четири дела без пропагандна програма.
Револуцијата нема да ти покаже слики од Никсон
кајшто задуван во рог ја води дружината на Џон
Мичел1F, Генерал Абрамс и Спиро Агњу2F да јадат
свински желудници конфискувани од некое светилиште во Харлем.
Револуцијата нема да биде на телевизија.

Револуцијата нема да ти ја донесе
Театарот Шефер Аворд и во неа нема да настапат Натали
Вудс и Стив Мек Квин или Булвинкл3F и Јулија.
Од револуцијата нема да имаш сексипилна уста.
Револуцијата нема да се ослободи од ситниците.
Од револуцијата нема да ослабиш две кила,
Бидејќи револуцијата нема да биде на телевизија, Брате.

Нема да има слики од тебе и од Вили Меј4F
Како во мртва трка по улица ја туркате количката за купување
или го пикате телевизорот во боја во украдената амбулантна кола
NBC нема да може да го предвиди победникот во 8.32
или да известува од 29 области.
Револуцијата нема да биде на телевизија.

Нема да има слики од свињи кои пукаат во
браќата како итна реакција.
Нема да има слики од свињи кои пукаат во
браќата како итна реакција.
Нема да има слики на Витни Јанг5F изнесен
од Харлем за сосема нов процес.
Нема да има успорена слика или мртва природа на Рој
Вилкенс6F како шета низ Ватс во црвен, црн и
зелен кобилизон за кој штедел
само за свечени прилики.

„Зелените полиња“, „Хилбилиеви од Беверли“ и „Раскрсницата
Хутервил“7F нема веќе да бидат толку важни,
а на жените нема да им е грижа дали Дик конечно се фатил
со Џејн во „Потрага по утре“ бидејќи Црнците
ќе бидат на улица барајќи посветол ден.
Револуцијата нема да биде на телевизија.

Нема да има топ вести во дневникот во
единаесет и нема да има слики на влакнести вооружени
ослободувачки и на Џеки Оназис кајшто си го дува носот.
Главната песна нема да ја напише Џим Веб,
Франсис Скот Кеј8F нема да ја пеат Глен Кембел, Том
Џонс, Џони Кеш, Енглберт Хапердинк или „Ретка земја“9F.
Револуцијата нема да биде на телевизија.

Револуцијата нема да се врати веднаш по пораката
за белото торнадо, белата молња, или белите луѓе.
Нема да мораш да се секираш за гулабот во
спалната, тигарот во казанчето, или џинот во нокширот,
револуцијата нема подобро да лизга со кока-кола.
Револуцијата нема да ги елиминира бактериите заради лош здив.
Револуцијата ќе те стави тебе да возиш.

Револуцијата нема да биде на телевизија, нема да биде на телевизија,
нема да биде на телевизија, нема да биде на телевизија.
Револуцијата нема да има репризи, браќа.
Револуцијата ќе се дава во живо.

#b
1. John N. Mitchell (1913-1988). Близок соработник на Никсон, Министер за правда во неговиот кабинет. Осуден и служел затворска казан за своето учество во скандалот Вотергејт.
2. Spiro T. Agnew (1919-1996). Потпресетдател на САД, во времето кога претседател беше Никсон.
3. Bullwinkle. Лик на елен од цртани филмови.
4. Willie May. Црн играч на безбол од педесеттите, познат по својата брзина.
5. Whitney M. Young, Jr. (1921-1971). Активист за граѓански права.
6. Roy Wilkins (1901-1981). Активист за граѓански права. Заедно со Мартин Лутер Кинг бил еден од организаторите на Маршот на Вашингтон во 1963 година.
7. Green Acres, The Beverly Hillbillies, и Hooterville Junction се првите сапуници на американската телевизија, кои се прикажуваа со години, почнувајќи од педесеттите, па сé до осумдесеттите.
8. Francis Scott Key (19779-1843). Автор на стиховите на химната на САД.
9. The Rare Earth. Ритам и блуз група од седумдесеттите.

АвторГил Скот-Херон
2018-08-21T17:21:37+00:00 јуни 1st, 2004|Categories: Поезија, Блесок бр. 36|