Поeзија – Телос Филис

/, Литература, Блесок бр. 153/Поeзија – Телос Филис

Поeзија – Телос Филис

Портокалова боја
Еден од оние
Радоста е знаење
Молчалив
Малата куќичка
Грчкиот начин
Ти викам
Фашизмот не е збор
40°C
Август


40°C

…Ќе мирисаш на лубеница и крема за сончање
на стариот касетофон
ќе го притиснеш копчето
песната ќе почне да свири
а надвор ќе биде темно
нешто ќе ме потсети
на работите што ги забораваме
за да можеме да „останеме пријатели“
И јас ќе побарам и во речниците
сѐ уште со солта на телото
што значи:
<<Una noche más, que me vuelvas a engañar>>

потоа летото веќе ќе заврши

АвторТелос Филис
2024-05-12T11:54:11+00:00 мај 12th, 2024|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 153|