Поeзија – Телос Филис

/, Литература, Блесок бр. 153/Поeзија – Телос Филис

Поeзија – Телос Филис

Портокалова боја
Еден од оние
Радоста е знаење
Молчалив
Малата куќичка
Грчкиот начин
Ти викам
Фашизмот не е збор
40°C
Август


Еден од оние

Јас сум еден од оние
што се заљубуваат во очите на луѓето
– старомоден љубовник –
прво да почувствувам нешто
а потоа во универзумот
да го ослободам
како чин на спојување на
две половини
кои се сретнале
и посакале да станат едно
со рафал/истрел?, со грч
со порој сперма
како Персеиди што се одбиваат од полната месечина,
како бран желба долго што патува
што сака да избие
да почне пак од почеток живот,
живот смртен

АвторТелос Филис
2024-05-12T11:54:11+00:00 мај 12th, 2024|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 153|