После дождот

/, Блесок бр. 88/После дождот

После дождот

За сенките
Доцен септември
Последниот воз
После дождот
За детството

Кога детството заврши,
престана восхитот.
Стоев, па нели како да беше вчера,
на работ од полето, каде булката
и камилицата ми раскажуваа приказни,
и со дланката над очите зјапав
кон сонцето кое заоѓа.
На липата, постара од војна
и постара од мир,
висеше градоначалникот и со наведната
глава ги слушаше пчелите.
Тој не сакаше да биде така.

АвторМихаел Кругер
2018-08-21T17:20:50+00:00 февруари 23rd, 2013|Categories: Поезија, Блесок бр. 88|