ПЕСНИ ОД РУТ ПАДЕЛ

/, Блесок бр. 116/ПЕСНИ ОД РУТ ПАДЕЛ

ПЕСНИ ОД РУТ ПАДЕЛ

ТИГАР ПИЕ НА ШУМСКИ ВИР
ШУМАТА, КОРУМПИРАНИОТ ФУНКЦИОНЕР И ЧИНИЈА СУПА ОД ПЕНИС
СЛОНОТ НА МАРИЈА, СПИНЕТАТА НА ЕЛИЗАБЕТА


Песните во превод на македонски се првпат објавени во Културен живот бр. 4/2004

Вода, месечина, гибел, сон.
Бронзова урна, потпрена на корен: болскот
Молња, и го нема. Месец црвен
Зад облаци наѕрен, или скоро наѕрен.

Азно најдено, па загубено, талкач меѓу
Световите на загубеното и најденото. Грешен закон
Отповикан, желба исполнета, животна
Тага исцелена. Засолн в душа

За ранетите од маленкост. Молитва,
За миг, одложена; предавство простено.
Сплет пламни на распукана глазура, ќилибар
Огледан во млечно сив жад. Стар песна
Спомната, заостанат долг отплатен.
Слика на свила, што може да избледи.

АвторРут Софија Падел
ПреводОгнен Чемерски
2018-10-30T11:13:29+00:00 октомври 21st, 2017|Categories: Поезија, Блесок бр. 116|