Песната и пеперугата

/, Поезија/Песната и пеперугата

Песната и пеперугата

Песната и пеперугата (метаморфоза)
Блиска е ноќта во која ќе отпочинам
Мермер (столб)
Симнување од крстот (фреска)
Влегување во Ерусалим (фреска)
Одиме за рака фатени
Облаци
Килим

Кога го симнуваа –
Плачеа.

Крстот на птица му заличи
Од раните миро му течеше
На лицето, ах, на лицето
Жолто овошје меѓу два реда ѕвезди
Ангели му слетуваа
Бел босилек му цутеше.

Ангели ми слетуваа
Бел босилок цутеше
На лицето, ах, на лицето
Жолто овошје меѓу два реда ѕвезди
Крстот на птица ми заличи
Од раните миро ми течеше.

Кога ме качуваа
Ах, кога ме качуваа

Плачеа.

Нерези, август 1976

АвторМихаил Ренџов
2018-08-21T17:22:17+00:00 март 1st, 1998|Categories: Блесок бр. 01, Поезија|