Песната и пеперугата

/, Поезија/Песната и пеперугата

Песната и пеперугата

Песната и пеперугата (метаморфоза)
Блиска е ноќта во која ќе отпочинам
Мермер (столб)
Симнување од крстот (фреска)
Влегување во Ерусалим (фреска)
Одиме за рака фатени
Облаци
Килим

Кој спие во тебе
Кој плови во тебе
Кој вавилон, која византија
Кој архангел, Бог кој
Која сотона?

Главата на тело ти ја положувам

И слушам: внатре славеј еден

Чурлика.

Нерези, 79

АвторМихаил Ренџов
2018-08-21T17:22:17+00:00 март 1st, 1998|Categories: Блесок бр. 01, Поезија|