Пер Лашез

Пер Лашез

Пер Лашез
Последен поздрав
Избор
Лотовата жена
Ако љубиш а не чувствуваш болка
Ти подадов рака
Еднаш се уплаши од убавината

Додека другите заминаа на веселба
ние отидовме на гробишта
беше распет петок 2002

Одевме по парцелите барајќи ги гробовите
на луѓето кои не сме ги знаеле
а сме ги познавале

Минувавме покрај коските на некогашните
париски херои, писатели, сликари,
претседатели, грешници и чесни луѓе

Минувавме крај секакви гробови
мермерни, варосани, светли, раскошни, бедни
обични гробови и гробови-скулптури

Помислив: Дали е ова некаков бизарен
да го наречам – мртовечки туризам?
Не знам, и не можам да кажам

Сепак, настрана од тоа
видовме тогаш и вистински погреб
каде не плачеше никој

За тој мртовец немаше кој гласно да жали
ни женска солза, ни куче да лае, ништо
само нема болка

Лежи тој, закопан и неоплакан
во својата дупка,
таму, на Пер Лашез
гробиштата на славните
во Париз

2018-08-21T17:21:36+00:00 јули 1st, 2004|Categories: Поезија, Блесок бр. 37|