Парчиња

Парчиња

Беше тоа ден кога сонцето и дождот водеа љубов
Камен и ветер
Создавање на водата: Првите звуци
Создавање на водата: Нашето време
Создавање на водата: Зол ден
Јас и Tom Waits
Парчиња
Пивото одекнува низ спомените
Сам
Од сино кон црно

се судри со стравот
кога се нурна во моите ракописи
и мојата вода ѝ се виде
 предлабока
па здивот ѝ се пресече

трепереше однатре
како морето во неа да бегаше од моето море
и додека чекорите ја носеа
  (каков предајнички звук!)
моите шуми оглувуваа

три ноќи ја барав низ сонот
три порои три поплави

три жени познав три усти ме гризеа

ја викнав за да останам
за водата да не истече
за ѕидовите да не закрепнат
па туѓи молњи да ми сноваат по собата

дождот ја одбројува
нашата средба

2018-08-21T17:22:12+00:00 јануари 1st, 1999|Categories: Поезија, Блесок бр. 06|