од „Љубљана“, 2004

/, Блесок бр. 53/од „Љубљана“, 2004

од „Љубљана“, 2004

40.
44.
55.
64.
70.
75.

Од англискиот превод на А. Јелникар и С. Вотс: Елизабета Баковска

Доаѓа денот претскажан
за црниот крал и белата кралица.
Нека се отворат ширум портите :
на пладневното сонце ќе пливаат во базенот,
чувари на светот
што протекува низ каменот во книгите и очите,
во почетокот на мислите
ја дроби отсутната вечер.
Венециските мерки нема да ја уништат идилата
која ми доаѓа од сетилата.
Страв ми е за тебе, грабната Европо.

(На Франческо Роба, во црквата Св. Јаков, 1723–1733)

АвторМета Кушар
2018-08-21T17:21:18+00:00 април 14th, 2007|Categories: Поезија, Блесок бр. 53|