од збирката поезија “Дека дa”

/, Блесок бр. 100/од збирката поезија “Дека дa”

од збирката поезија “Дека дa”

СТАВИ МЕ ВО КУТИЈАТА СО СЕШТО
ТВОЈОТ МИРИС ОСТАНУВА И ОТКАКО ЌЕ ЗАМИНЕШ
ПИСМА ПОЛНИ ТИШИНА (додека спиеш)
ПИСМО. ЗА ТЕБЕ
ПИШУВАЊЕ
ЌЕ СПИЈАМ (сакам што ноќта е жена)
ДВЕ РАБОТИ, ДВАПАТИ (кога се будиш)
НЕ СУМ ТИ РЕКОЛ, МИ СЕ ЧИНИ…
КОПНЕЖОТ ГО ЗГОЛЕМУВА СТИСОКОТ

ти пишувам писма
од длабочината на ноќта:
мирисаат печива и октани,
мирисаат спомени и мраз.

ти пишувам
од сржта на тишината:
полека се прикрадувам,
полека лизгам кон работ.

(добро е, мила моја, сè е добро.)

ти пишувам писма
од срцевината на тивкиот
џигер: капки крв и остатоци
од солзи – вител што ме зема.

ти пишувам небаре неписмен,
ти пишувам тивко и крцкаво,
ти пишувам во танц а склопчен,
ти пишувам за да не рипнам.

(добро е, сону мој, само мирно спиј.)

2018-08-21T17:20:41+00:00 септември 9th, 2015|Categories: Поезија, Блесок бр. 100|