од збирката поезија “Дека дa”

/, Блесок бр. 100/од збирката поезија “Дека дa”

од збирката поезија “Дека дa”

СТАВИ МЕ ВО КУТИЈАТА СО СЕШТО
ТВОЈОТ МИРИС ОСТАНУВА И ОТКАКО ЌЕ ЗАМИНЕШ
ПИСМА ПОЛНИ ТИШИНА (додека спиеш)
ПИСМО. ЗА ТЕБЕ
ПИШУВАЊЕ
ЌЕ СПИЈАМ (сакам што ноќта е жена)
ДВЕ РАБОТИ, ДВАПАТИ (кога се будиш)
НЕ СУМ ТИ РЕКОЛ, МИ СЕ ЧИНИ…
КОПНЕЖОТ ГО ЗГОЛЕМУВА СТИСОКОТ

ја средуваме куќата на дрвото
и ти случајно ја наоѓаш
мојата неодамна загубена храброст

„стави ја во кутијата со сешто“
ти одговарам на прашалниот поглед:
„ти сеедно ме чуваш од светот“

сами сме во куќата на дрвото,
сами како еден топол зрак.
Светот е совршено далеку од нас.

2018-08-21T17:20:41+00:00 септември 9th, 2015|Categories: Поезија, Блесок бр. 100|